Chak De! India

 Haydi Hint kadınları başarıya doğru koşalım!

Filmin Konusu: Hindistan milli takım oyuncusu Kabir Khan, Dünya Kupası'nda Pakistan'a karşı oynanan final maçında son atışı kendi kullanmak isteyip atışı kaçırınca hainlikle suçlanır ve evini barkını terk eder. 7 yıl sonra Kabir Khan kendini kanıtlamak için Hindistan Kadın Milli Hokey Takımı'nın başına geçmek için müracaat eder. 

Filmin Afişi

Filmin kadrosunda benim tanıdığım kişi olarak yalnızca Shah Rukh Khan bulunuyor. Açıkçası bu tip bir film için yalnızca bir tanıdık oyuncu gayet yeterli. Shah Rukh Khan bu filmde bireysellikleri yüksek olan kişilerin, onlara tek bir çatı altında mücadele etme bilincini aşılayan hocası olarak karşımıza çıkıyor. Rolünün de hakkını fazlasıyla veriyor. 

Klasik bir spor - başarı filmi olarak Chak De! India tabii ki sonu hakkında bazı ipuçları veriyor bizlere ancak yine de kendinizi Kabir Khan ile bütünleştirdiğiniz zaman o heyecanı hissedebiliyorsunuz. Bazen yapılan bir hataya sinirleniyorsunuz bazen de takımın başarısı karşısında seviniyorsunuz.

Filmin ana omurgasında üç konu var: Hindistan'ın ulusal başarısı, Hint kadını ve Müslümanlara uygulanan ayrımcılık. 

Filmin çıktığı yıl (2007) esasında Kongre Partisi'nin başbakanı Manmohan Singh'in Hindistan adına ulusal çapta bir şeyler yaptığı yıllardan biri. Hindistan beyin göçü, rüşvet, yolsuzluk gibi problemlerle mücadele ederken bir yandan BRICS gibi bir ekonomik iş birliği örgütünün kurucusu oluyor bir yandan da Pakistan ile aralarındaki sorunları çözmeye çalışıyor. Daha önce sizlere aktardığım birkaç filmde beyin göçü üzerine durulmuştu bunun yıkıcı etkileri anlatılmıştı burada ise "Hindistan başarır" teması esasında aynı şeye hizmet ediyor. Bu film bitik denilen Hindistan'ın inandığı ve çabaladığı zaman başarabileceğini tüm ulusa gösteriyor. Bunun da milli takım konusu üzerinden yapılması aslında Hindistan'ın başardığı şeylerin Mumbai - Delhi hattında sınırlı kalmadığını Kolkata'nın Chennai'ın ve yahut Kanyakumari'nin de bu başarılarda katkısı olduğunu vurguluyor. 

Kadın konusu yine bu filmde Hindistan'ın önünde duran bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Kadının yapabileceklerine üst perdeden bakan yöneticiler ve onların ideallerini anlamayan eşleri bu filmde de işlenmiş. Film bunu kimlikçilikle değil Hint ulusu fikriyle ele aldığı için ayrı bir tebriği hak ediyor. Kadının başarısı ulus başarısı olarak görülüyor ve bu işleniyor.

Film Kabir Khan'ın Pakistan'a karşı kaçırdığı atışla başlıyor. Çok kritik bir anda kaçan atış Hindistan'a kupayı kaybettiriyor. Bununla beraber "Kabir Khan maçı sattı çünkü o bir Müslüman ve Pakistan'a karşı oynadık." gibi açıklamalar ayyuka çıkıyor. 2000'li yılların başında Hindistan'da Hindu ve Müslümanlar arasında çok şiddetli olaylar yaşandı. Hindu ve Müslüman arasındaki ayrılmalar derinleşti. Müslümanların yaptığı hatalar hep Pakistan'a yaranmak için yapılmıştır gibi bir anlayış yerleşti. Emperyalizm bu ayrılığı hep kaşıdı. Film bir Hindu - Müslüman birliği yaratmaya çalıştığı için de değerli bir film. Bu mesajıyla beraber emperyalizmin Hindu - Müslüman çatışmasına karşı çıkıyor.

Filmin pek bir şarkısı yok ama tema şarkısı saatlerce dinlenmeye değer. Özellikle spor yaparken sizi gaza getirir. Şarkıyı aşağıya bırakıyorum. Keyifli dinlemeler :)

Verdiği siyasi mesajlar, bilindik olmayan ama iyi oyuncu kadrosu ve sizi bir Hint vatandaşı gibi hissettiren olay örgüsü ile izlenmeye değer bir film, Chak De! India. Şimdiden keyifli seyirler dilerim :) 

Yorumlar