Kabul Express

Kabil'den sınıra aktarmasız tek araç gidiş var ancak dönüş var mı derseniz. İşte o biraz belirsiz.

Doğu ile Batı Asya'nın arasındaki biricik köprü Afganistan, mağrur duruşu ve kelli felli emperyalistlere karşı verdiği büyük mücadelelerle biliniyor. 2001'den sonra ABD çeşitli suçlamalarla Taliban'a karşı savaş açtı ve Afganistan'ı işgal etti. Ondan sonra ise kukla hükümetler ile Afganistan'ı yönetti.

İşte Kabul Express ABD'nin yakıp yıktığı bu Afganistan'a giden iki Hint gazetecinin herhangi bir Taliban üyesi röportaj yapma arzusunu anlatıyor. O zamanlarda Taliban ABD'ye karşı kırlarda ve dağlarda savaştığı için herhangi bir Taliban üyesi öyle kolay bulunmuyor. 

Filmin Afişi

Bir Taliban üyesi bulmak için Afgan bir rehber önderliğinde yolculuğa çıkıyor gazeteciler. Ardından onlara ABD menşeili haber kanalı Reuters'ın muhabiri katılıyor. Ancak bir terslik çıkıyor. Pakistan Ordusu'nun zamanında Taliban müfrezesini yönetmesi için görevlendirdiği Imran Khan isimli Talib (Taliban üyesi) bu aracı kaçırıyor ve ülkesi Pakistan'a dönmek için sınıra doğru aracı kaçırıyor. İşte hikaye burada başlıyor. 

Kahramanlarımız hem istemedikleri bir yolculuğa çıkıyor hem de bir Taliban üyesi ile röportaj fırsatı ayaklarına geliyor. İşte filmin ana unsuru bu tezat.

Başkenten sınıra tek araçla giden ekip

Film muhteşem bir Afganistan görselliği sunuyor. ABD'nin yıktığı taş taş üstünde bırakmadığı Afganistan tüm çıplaklığı ile önümüze geliyor. Film biraz sakin ilerliyor ancak ben bu durgunluğu gezi filmlerin olmazsa olmazı olarak görüyorum. Sindire sindire görülmelidir güzel Afganistan, tüm çıplaklığıyla. 

Muazzam bir tema müziğine sahip bu film. Müzik başkentten sınıra uzanan Afganistan yolculuğunu çok iyi betimlemiş. Zihni dinlendirmelik güzel bir müzik çıkmış ortaya. Sizler için aşağıya bırakıyorum videosunu.

Filmin eksikliği görsellik ya da kurgu değil, siyasidir. Filmde her şeyin sorumlusu olarak bir Taliban öcüsü yaratılmış. Muazzam bir öcü. Ancak Afganistan'ı bu vaziyete getiren Taliban değildir, ABD'dedir. Benim hatırladığım kadarıyla ABD'ye bir kısa sitem edilmiş ancak sitemin büyüğü ise Hindistan'ın ebed müddet düşmanı olan Pakistan'a. Pakistan o dönem Taliban müfrezelerini yönetmiştir ancak bu ABD'nin o dönemki politikalarından bağımsız mıdır? Değildir. Taliban'a dair uzun değerlendirmelerimi Afganistan'a dair bir yazımda açacağım.

Filmde Hindistan'ın "düşman Pakistan" bakış açısı vardır. Bu gözle izlemenizi tavsiye ederim. Şimdiden iyi seyirler dilerim. 

Yorumlar