Taare Zameen Par - Her Çocuk Özeldir - Yerdeki Yıldızlar

Filmin Afişi
    Filmin Konusu: 8 yaşındaki Ishaan Awasthi, hiç kimse tarafından takdir edilmeyen bir çocuktur. Okulda dersleri kötüdür, üstelik arkadaşları ile de sık sık kavga eder. Arkadaşları, öğretmenleri ve ailesi tarafından dışlanan Ishaan, ailesi tarafından disipline sokulması için yatılı okula gönderilir. Burada da durum pek farklı değildir. Ta ki resim öğretmeni Ram Shankar ile tanışana kadar. Ishaan’ın çok mutsuz ve yalnız bir çocuk olduğunu fark eden Ram, bunun nedenini araştırmaya başlar. Onun aslında çok özel bir çocuk olduğunu anlayan öğretmen, sabır ve özenle Ishaan’ın kendisini bulmasına yardımcı olur. (Kaynak: beyazperde.com) 

    Belki beyhude bir çaba bu filmi anlatmak. Bu yazıyı okuyan birçok kişi bu filmi zaten izledi hem de defalarca. Hatta kimilerimiz Hint film sevdasına bu filmle başladık. Ancak Taare Zameen Par olmadan bir Hint film blogu eksik kalır. Bu eksikliği tamamlamak adına bu filmden bahsedeceğim.

    Sıcacık bir film Taare Zameen Par. Bir çocuğun doğru öğretmenle kurduğu bağın onun ilerlemesine ne denli etkisi olduğunu bizlere çok net şekilde gösteriyor. Sadece öğretmen değil ailenin çocuğunu anlamak için neler yapması gerektiğinin de altını çiziyor. Öyle çocuğu dünyaya getirdik ondan sonra gerisi çocuk halleder yaklaşımının ne denli kötü olduğunu anlatıyor. İlgisiz ailelere hem ana fikriyle hem de filmdeki diyaloglarla ders veriyor.

    Yeteneklerin birbirinden çok farklı olabileceğini, birimiz resim de iyiyken diğerimizin muhteşem bir matematik dahisi olabileceğini bu film didaktik bir şekilde ele alıyor. Kahramanımız matematik ve edebiyat yapamayan bir "işe yaramaz" olarak gözükürken resim öğretmeni onun içindeki cevheri bulmakta çok yardımcı oluyor.

    Şimdi tabii Aamir Khan filmde bambaşka bir yerde aslında tam olarak başrol değil ama Aamir Khan'ın olduğu yerde filme başka birinin rengini vermesi beklenmezdi. Ancak Ishaan rolünü oynayan Darsheel Safary filmi iyi sırtlamış. 8 yaşında olmasına rağmen ustalaşmış adeta sahnede devleşmiş. Filmi tam olarak yaşamış.

    Bir Hint filmi müziksiz olur mu? Elbette olmaz. Bu film gerek yavaş akan duygusal şarkılarıyla gerekse durduğunuz yerde sizin kudurtan neşeli parçalarıyla muhteşem bir müzik ziyafeti sunuyor. Bu şarkılara bir de filmin görselliği eşlik edince tadından yenmiyor.

    Taare Zameen Par'ı anlatmaya kelimeler ya da cümleler yetmiyor. Ancak uzun uzadıya filmi anlatıp henüz izlemeyen üç kişiyi de boğmak istemiyorum. Filmden en sevdiğim şarkıyı da sizin için aşağıya ekliyorum.  Belli olmaz belki bu yazıyla bu filmi tekrar izlemek istersiniz. Şimdiden iyi seyirler :)




Yorumlar