Jawaan

Pathaan filminin etkisi daha tam olarak geçmeden dün akşam harika bir filmle beraber yeniden Bollywood'un Kralı Shah Rukh Khan tarafından etki altına alındım dostlarım.

Filmin Afişi

Filmin Konusu:
Bir adam, yıllar önce verdiği bir sözü tutarken, kişisel bir intikam duygusuyla toplumdaki yanlışları düzeltmeye çalışır. Pek çok kişinin aşırı acı çekmesine neden olan canavarca bir kanun kaçağıyla korkusuzca karşı karşıya gelir. (Kaynak: beyazperde.com)

Yukarıdaki konuya ne eklersem ekleyeyim spoiler (sürprizbozan) olacak, o sebeple konuyu sizlerden özür dileyerek bu şekilde yalın bırakıyorum.

Hindistan hiç şüphe yok ki dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi. Ancak bu ekonomik büyüklük maalesef yanında gelir eşitliğini getirmedi ve düzensiz büyüdü. Bir tarafta multimilyonerler diğer tarafta ufak bir parça toprağı olan çiftçiler ve hiçbir temel hak erişimine yeteri kadar sahip olmayan insanlar... Böyle bir uçurum var. İşte Jawaan tam olarak bu konuya parmak basıyor. Hint milletinin daha refah ve daha mutlu bir hayat hak ettiği fikrine yaslanıyor. Burada multimilyonerlerin toplumu sömürmesi ve emperyalizmin Hindistan'ı apansız sömürmesini de işliyor filmimiz. Kendi adıma söyleyebilirim ki bu açıdan izlediğim en sert ve keskin mesajlı Bollywood filmiydi.

Tabii bu ana gövdeyi besleyen çeşitli hikayeler mevcut. Pathaan'da gördüğümüz üzere artık filmler tek gövde ve yan dallardan değil birçok katmandan oluşuyor. Bu filmde de aynı anda birçok hikaye işlenmiş. Hepsi belirleyici değil tabii ancak en azından birbiriyle bağdaşan iki ana hikaye filmin gövdesini beraber şekillendirmiş. Bu da yalın bir filmden çok, güzel bir örgü izlettiriyor.

Burada Shah Rukh Khan'a ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Kral yine efsane oynamış. Artık SRK filmlerinde bunu yazmayacağım ya. Çok tekrar oluyor :) Aksiyonu, mesajı ve aşkı ile filmdeki her duyguyu muazzam bir ustalıkla yansıtmış. Boşuna Bollywood'un kralı değil kendisi. Hele aksiyon sahnelerinde coşmuş.

Filme dair tek eleştirim tesadüf meselesini birkaç yerde abartmış ancak her daim merakınızı diri tuttuğunu söylemeliyim. Bir sonraki sahne, bir sonraki hikaye, bir sonraki olay derken sizi içine çekiyor. 2 saat 50 dakika olmasına rağmen bir an bile kaç dakika kalmış dile bakmıyorsunuz.

Adet olduğu üzere filmden bir şarkıyı buraya bırakıyorum. Sizlere keyifli izlemeler diliyorum efendim :)


Yorumlar