Lagaan - Once Upon A Time in India - Bir Zamanlar Hindistan'da

 Bu bir bağımsızlık filmidir! Tam bağımsızlığın ne denli gerekli bir ülkü olduğunu anlatır. Yanlış anlamayın filmde tüfeğin, tankın olduğu bir savaş yok. Ancak İngiliz emperyalizmine karşı büyük bir mücadele var. Bu mücadele İngilizlerin "gözü kapalı" oynayabildiği kriketle veriliyor. Sloganı zaten bir masal girişi gibi olan bu film bir avuç köylünün masalsı mücadelesini anlatıyor.

Filmin Afişi

Filmin Konusu: Hindistan'ın Champaner kenti büyük bir kuraklık içerisine girmiştir. Köylüler bir araya gelerek, toprak sahiplerinden Lagaan adlı verilen vergilerin bir süre için durdurulmasını isterler, çünkü ellerinde vergi namına verecek hiçbir şeyleri kalmamıştır. Fakat İngiliz yerel yöneticiler Hintli halkın önüne bir koşul koyalar. Lagaan vergisinin kaldırılması ancak köylülerin İngilizleri bir kriket müsabakasında yenmesine bağlıdır! Fakat köyde kriket oynamayı bilen hiç kimse yoktur. Köyden Bhuvan adında genç ve cesur bir delikanlı, eline ahşaptan bir sopa almamış olmasına rağmen İngilizlere meydan okur. Bu arada bu "adil" düelloyu duyanlar akın akın köye gelirler. Köylülerin ve Bhuvan'ın kendilerinden başka tek destekçisi ise İngiliz albay Russell'ın kız kardeşi Elizabeth'tir. ( Kaynak: beyazperde.com) 

Filmde eski Hindistan görüntüsü vermek adına sarı rengin bir hakimiyeti mevcut ancak sarı Hint kültüründe fedakarlık anlamına geldiği için de bu denli yoğun şekilde kullanılmış olabilir. Nitekim Rang De Basanti'de böyle kullanıldığını gördük. Bu incelikle dokunmuş olabilir film. Her detayı düşünülmüş ve epey büyük uğraş verilmiş. Bu uğraşın başında da başrol ve yapımcı Aamir Khan yer alıyor. Kendisi filmin ilk çekimlerini beğenmeyip tekrar çekmiş. Tabii bu bir internet efsanesi de olabilir.

İngilizlere karşı savaşan ekip

Esasları aktararak ayrıntılara hapsolmadan söyleyebilirim ki film çok başarılı. 3 saat bilmem kaç dakika sürüyor ama bir çırpıda izleniyor. Sonu belki tahmin edilebilir ancak bu kriket maçı sonucu en fazla merak ettiğiniz maçlardan biri oluyor. Maç öylesine güzel işlenmiş. En azından benim için öyleydi. Bu filmi detaylı izledikten sonra krikete ilgi duymaya başlayabilirsiniz :)

Bilgi Notu: Film Hindistan'ın Oscar adayı olmuştur.  

Bu filmi izlediğimde henüz lise 1'e giden bir gençtim. Bende muazzam şekilde bir tam bağımsızlık bilinci harladığını hatırlıyorum. Siz de Hindistan sömürgeyken neler çekmiş acaba diye düşünüyorsanız ya da mandanın ne denli kötü bir şey olduğunu tam olarak anlamlandıramıyorsanız bu filmi muhakkak izlemelisiniz.

Son olarak sizlere filmden en sevdiğim şarkıyı paylaşıyorum. Şimdiden iyi seyirler dilerim.

Yorumlar