Swades: The People

Hindistan'a ne iyilik gelirse Hint milletinden gelir!

Bu film Hindistan'ın kalkınması için Hint milletinin elini taşın altına koyması lazım mesajıyla donatılmıştır. 

Filmin Konusu: Hintli Mohan Bhargava, NASA'da proje yöneticisi olarak çalışan genç ve parlak bilim adamıdır. Mohan, yıllarca kendisine bakan dadısını uzun süredir aramadığını fark eder ve büyük bir vicdan azabı çeker. Dadısı Kaveri Amma’yı bulmaya karar veren Mohan, işinden izin alarak Amerika’dan Hindistan’a gider. Uzun uğraşlar sonunda dadısını Charanpur isimli bir köyde bulur. Sadece dadısını değil çocukluk arkadaşı Gita’yı da bulmuştur. Mohan, dadısını bulmanın sevincini yaşarken bir yandan da köyde yaşayan insanların durumundan oldukça etkilenir. Yaşam koşullarının kötü olduğunu, halkın fakirlik ve açlıkla mücadele ettiğini gören genç adam oldukça üzülür. Artık onun önünde iki yol vardır; ya Hindistan’da kalıp insanlara yardımcı olmaya çalışacak ya da Amerika’daki rahat yaşantısına geri dönecektir. (Kaynak: beyazperde.com)

Tam da yurt dışına gidiş gündemlerinin bu kadar yoğun olduğu şu günlerde bu filmi anlatmanın ve incelemenin önemli olduğunu düşündüm. Epey uzun zaman önce izlememe rağmen bu sebeple işliyorum bu filmi. 

Filmin Afişi

Kahramanımız Hindistan'ın içinde bulunduğu yoksul durumda Hindistan için mücadele etmek ile ABD'deki refah yaşamı arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyor. Bu seçimi yaparken tabii Hindistan tarafını destekleyen çeşitli unsurlar da var: aşk ve geçmişten gelen bağlar. 

Dediğim gibi filmi izleyeli epey zaman oldu ancak hâlâ zihnimde yer ediyor. Mesajı ve diyalogları çok kuvvetli ancak kurgusu için aynı şeyi söyleyemem. Film görselliği tadında bırakılmamış ve gereğinden fazla uzatılmış. Normal bir Hint filmi 2 saat 30 dakikadan başlıyor ancak film bu süre kalıplarına girmek için biraz zorlamış. Öyle zorlamış ki bu kalıpları da aşmış, 3 saati bulmuş. Bahsettiğim güçlü mesajlar ise biraz daha sonda kendine yer bulabilmiş. Yine de film sıkıcıdır diyemem. Kendini izleten güzel bir film çıkmış ortaya. 

Oyunculuk konusunda ise Shah Rukh Khan filmi sırtlamış. Zaten pek bilindik oyuncularla dolu bir kadrosu yok ama yine de oyunculuklar iyiydi. Sadece 1999 - 2008 arası genel Hint filmlerinde olan bir durum var: Oyunculuklar biraz donuk. 

Bu filmde Hindistan'ın kırsallığına dair gerçekliği suratlarımıza çarpıyor. Kalktı denilen kast sisteminin Hindistan'ın kırsallarında nasıl ne denli güçlü olduğunu bizlere gösteriyor. Kahramanımız geçinemeyen bir kişinin başka bir meslek seçtiğinde başına neler geldiğini köyde ne denli zorluklar yaşadığını bizlere uzun sahneler ile anlatıyor.

Tüm eleştirilerime rağmen film güçlü mesajı ve Hindistan'ın kırsal gerçekleri için vakit ayırmaya değer bir film olmuş.

Son olarak filmden en sevdiğim şarkıyı sizlerle paylaşıyorum. Şimdiden iyi seyirler dilerim.



Yorumlar