The Rising: Ballad Of Mangal Pandey

Uyarı: Bu bir damarda durmayan kan filmidir. Bu film, yazıyı yazan kişinin Hint Bağımsızlık Tarihi'ne ilgisini başlatmıştır.

Filmin Konusu: Mangal Pandey (Aamir Khan) 19. yüzyılın ortalarında British East India Company isimli bir İngiliz şirketinin askerlerindendir. Sepoy'lardan, yani İngilizlerin topladığı yüz bini aşkın Hintli askerlerden biridir. Mangal ile İngiliz subay William Gordon arkadaş olurlar ama bu dostlukları ağır bir imtihandan geçer. İngilizler yeni bir mühimmat ithal ederler ve Hintliler arasındaki bir söylentiye göre bunların üretiminde inek ve domuz yağı kullanılmıştır. Mühimmat da dişler ile açılması gerektiğinden bu, Hindu ve Müslümanlar için büyük bir sorun teşkil etmektedir. Kutsal sayılan inek ve haram olan domuz yağını ağızlarına sürmek istememektedirler. İngilizler Gordon aracılığıyla bu söylentinin kesinlikle yanlış olduğunu teyit ettiklerinde, Mangal arkadaşına güvenip mühimmatı ağzıyla açar. (sinemalar.com)

Filmin Afişi

Bu filmi izlerken Kurtuluş Savaşı'nı kazanamasaydık neler yaşardık? diye sormaktan diye kendimi alamamıştım. Emperyalizmin ne denli vahşi olduğunu bu film bilincime çıkartmıştı ve beni çok derinden etkilemişti. Bunu hem filmin işlediği konuya hem de Aamir Khan, Rani Mukherjee gibi oyuncuların performansı etkili olmuştu.

Bir şirketle koca Hindistan'ı boyunduruğu altına alan İngiltere'nin zalimliği, Hindistan'ın ise bize anlatıldığı gibi öyle uysal bir şekilde işgale boyun eğmediğini anlatıyor bu film. Mangal Pandey'in yaktığı ateş belki o an İngilizleri kül etmiyor. Ancak 1947'de İngilizleri kül eden o ateşin Mangal Pandey'in yaktığını hepimiz biliyoruz. Bağımsız bir Hindistan için ayaklanan bu cesur insan sadece Hindistan değil Pakistan ve Bangladeş yaşadıkça yaşayacak. Milletlerin böyle kahramanları emperyalizm var oldukça var olacak. Emperyalizmin önünde bir bent gibi duracak.

Filmin müzikleri beni her zaman sanki bir bağımsızlık mücadelesinin içindeymişim gibi hissettiriyor. Bu sebeple vatansever duygularımı sadece film değil müziklerle de katlıyorum. Aşağıya filmin en iyi şarkısını sizin için ekliyorum. Şimdiden iyi dinlemeler ve iyi izlemeler :)

Yorumlar